Nyt on oikea hetki aloittaa varainhankinta!

Kahvikuppi, vihko, kynä ja tabletti pöydällä.

Kallistuvat pankkien palvelumaksut ja tilavuokrat ovat nykypäivää ja koskettavat erityisesti pieniä järjestöjä. Yhdistyksissä on halu järjestää laadukasta ja aktiivista toimintaa, mutta resursseja ei ole riittävästi. Avustusmäärärahat eivät ole lähivuosina nousemassa, pikemminkin päinvastoin. Nyt on oikea hetki aloittaa varainhankinta!

Varainhankintaa tarvitaan monesta syystä

Riittävät säästöt takaavat järjestön toiminnan jatkuvuuden ja mahdollistavat laadukkaan toiminnan. Varainhankinnan tarpeellisuudelle löytyy lukuisia muitakin hyviä perusteita:

  • On monia avustuksia, jotka rahoittaja maksaa vasta jälkikäteen. Yhdistyksellä tulisi olla säästöjä yhden hankevuoden vuokrakulujen, palkkojen ja muiden menojen verran. ELY-keskusten avustuksissa tämä voi tarkoittaa muutamaa tuhatta euroa, EU-hankkeissa jopa satojen tuhansien eurojen säästöjä.
  • Avustuksissa on myös usein omarahoitusosuus, jolloin avustusta ei voi hakea ilman omaa varainhankintaa.
  • Euroja tilillä tarvitaan myös palkkatuetun henkilön työllistämiseen, sillä yhdistyksellä tulisi olla kuukauden palkkakulujen verran rahaa tilillä. TE-keskus maksaa työllistämistuen vasta palkanmaksun jälkeen.
  • On tilanteita, joissa syntyy akuutti tarve järjestää toimintaa nopeasti. Kun yhdistyksellä on säästöjä, on mahdollista aloittaa toiminta nopeasti.
  • Yhdistyksellä voi olla myös pidemmän ajan säästötavoite, jonka tavoitteena on ostaa vaikkapa oma toimitila tai toteuttaa joku muu unelma. Tällaisen tavoitteen asettaminen motivoi jäseniä myös yhteiseen toimintaan tavoitteen saavuttamiseksi.

Kuinka varainhankinta aloitetaan?

Jokainen järjestö voi luoda varainhankinnasta omanlaisensa mallin. Parhaimmillaan se piristää myös yhdistyksen vapaaehtoistoimintaa ja luo pysyvän toimintamallin. Ainakin seuraavia asioita on hyvä miettiä varainhankintaa käynnistäessä:

  • Mihin kerätyt varat käytetään. Onko yhdistyksellä perustoimintaa, joka tarvitsee lisärahoitusta vai onko unelmana joku suurempi hankinta?
  • Kuinka paljon rahaa tarvitaan?
  • Miten yhdistyksen jäsenet voivat olla mukana varainhankinnassa?
  • Kuinka paljon varainhankintaan aiotaan käyttää aikaa?

Jos yhdistyksestä löytyy esimerkiksi ruoanlaitosta innostuneita, on luonteva tapa järjestää pop-up ravintoloita pankkitilin kartuttamiseksi. Kaikenlainen osaaminen kannattaa yhdistyksessä kartoittaa, sillä esimerkiksi sienestystä harrastavan jäsenen avulla voi olla mahdollista aloittaa sienten kerääminen ja niiden myynti kuluttajille. Hyvänä sienivuonna voi yhdistys kerätä muutaman aktiivisen poimijan voimin jopa tuhansia euroja.

Mistä lisäapua?

Rahankeräystapoja miettiessä kannattaa käydä lukemassa Järjestöhautomon yhdistystietopankista erilaisista varainhankinnan tavoista. Mikäli järjestössänne halutaan lisätukea varainhankinnan organisointiin, tarjoaa Järjestöhautomo siihen ilmaista neuvontaa, koulutusta ja pienkeräykseen liittyvää valmennusta.

Tuomas Rinne, järjestöasiantuntija

Kirjoittaa työskentelee Suomen Pakolaisavun Järjestöhautomossa, jossa hän kouluttaa ja konsultoi Järjestöjä yhdistystoiminnan perusasioissa ja mm. varainhankinnassa. Ota yhteyttä.

 

Oliko sisältö sinulle hyödyllistä?