Miten toteuttaa yhdistyksen varainhankintaa poikkeuksellisena aikana?

Kahvikuppi, vihko, kynä ja tabletti pöydällä.

Koronavirus vaikuttaa järjestöjen toimintaan ja varainhankintaan. Järjestöt ovat joutuneet perumaan tapahtumiaan, siirtämään vuosikokouksiaan sekä organisoimaan toimintaansa uudelleen. Moni yhdistys menettää tulojaan koronan vuoksi, kun keväälle suunniteltuja tapahtumia ei pystytä järjestämään. Järjestöasiantuntijamme Tuomas Rinne vinkkaa tässä blogipostauksessa, miten järjestöt voivat kääntää haasteellisen tilanteen itselleen voitoksi yhdistyksen.

1. Käytä aika hyväksi ja suunnittele tulevia tapahtumia

Ravintolapäivä ja pop-up -ravintola ovat olleet tärkeä kivijalka pienten ja keskisuurten yhdistysten varainhankinnassa. Koronaviruksen vuoksi on hyvin todennäköistä, että toukokuussa ei voida järjestää ravintolapäivän tapahtumia. Näillä näkymin tapahtumien järjestäminen saattaa kuitenkin olla mahdollista loppukesästä. Huomioi, että ihmiset ovat epidemian jälkeen varmasti tarkkoja ruuan valmistukseen ja tarjoiluun liittyvistä hygienia-asioista. Suunnitelkaa siis, miten panostatte hygieniaan, vastaatte siihen liittyviin asiakaskysymyksiin ja viestitte asiasta markkinointi- ja muussa materiaalissanne.

Suunnitteluaikaa on nyt paljon ja yhdistyksen vapaaehtoisten kesken kannattaa käydä keskustelua siitä, minkälaiset pop-up -ravintolat ovat aiemmin menestyneet erityisen hyvin. Sen mukaan voitte ideoida ja muokata omaa tarjontaanne. Lisäksi on tärkeää käyttää aikaa sen miettimiseen, minkälaisia välineitä tarvitsette tuleviin tapahtumiinne ja kuinka voisitte kehittää tapahtumienne markkinointia.

2. Järjestä tapahtuma verkossa

Verkossa järjestettävät tapahtumat ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi saada näkyvyyttä ja uusia tukijoita yhdistyksille. Verkkoon voi siirtää esimerkiksi yhdistyksen kulttuuritapahtumat, ohjatut työpajat ja kerhot sekä erilaiset työryhmien kokoukset.

Kulttuuritapahtumia on siirretty jo paljon etätapahtumiksi. Näistä on kuitenkin useimmiten puuttunut varainhankinnallinen näkökulma. Mieti, voiko yhdistyksesi esimerkiksi hankkia sponsorin järjestettävälle tapahtumalle? Voisiko striimausta seuraaville myydä yhdistyksen tuotteita tapahtuman aikana tai vaikkapa lippuja tuleviin tapahtumiin?

Yksi nerokkaimmista tavoista korvata peruuntuneen tapahtuman lipunmyyntituottoa oli Veikkausliiga-joukkueiden Ilveksen ja Hakan kohtaaminen Pirkanmaalla. Paikallisottelu siirrettiin pelattavaksi Playstation-konsoleilla ja lähetetään suorana striiminä verkossa. Tavoitteena on myydä ennätysmäärä ottelulippuja.

3. Myy lippuja tuleviin tapahtumiin

Moni kulttuuritoimija on nyt tapahtumien peruuntuessa alkanut myymään ennakkolippuja ja/tai lahjakortteja tuleviin tapahtumiin. On myös artisteja, jotka haluavat tukea kulttuuritoimijoita taloudellisen kriisin vuoksi. Esimerkiksi jotkut artistit ovat laittaneet myyntiin yksityiskonsertteja, joiden tuotto lahjoitetaan kulttuuritoimijalle. Konsertit järjestetään, kun kokoontumisrajoitukset poistuvat.

4. Vastaa tämän hetken tarpeisiin

Erityisesti koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat joutuvat nyt viettämään aikaansa kotona. Yhä useampi yhdistys on alkanut toimittamaan ihmisille ruokaa kotiin pientä maksua vastaan. Tällainen toiminta vaatii kuitenkin paljon valmistelua ja huolellista suunnittelua. Pitää muun muassa varmistaa, ettei korona leviä ruokien jakamisen kautta ja että jakajia on riittävä määrä. Pienemmässä mittakaavassa samaa toimintaa voi harjoittaa toimittamalla elintarvikkeita oman järjestön jäsenille. Tämä on palvelu, jota monet yhdistyksen jäsenet varmasti arvostavat. Ennen toimintaan ryhtymistä kannattaa käydä lukemassa THL:n sivuilta tietoa korona leviämisestä.

Moni ravintolayrittäjä on myös pulassa koronan vuoksi. Nyt voikin olla hyvä ajankohta luoda uudenlaista yritysyhteistyötä. Yhdistys voisi esimerkiksi alkaa toimittamaan ravintolan annoksia omille jäsenilleen, jotka ovat viruksen vuoksi kotona. Parhaimmillaan hyvällä yhteistyöllä saadaan samanaikaisesti pelastettua ravintolan tulevaisuus, helpotettua lapsiperheiden arkea sekä hankittua varoja yhdistyksen toimintaan.

5. Järjestä pienkeräys

Vielä viimeisenä on hyvä muistuttaa uudesta rahankeräyslaista ja mahdollisuudesta nopeasti järjestettävään 10 000 euron pienkeräykseen. Jos yhdistyksellä on tavoite, jota monet ihmiset tahtovat tukea, voi keräyksellä saada nopeasti paikattua yhdistyksen rahoitusta.

Kerro keräyksen yhteydessä myös avoimesti siitä, kuinka koronavirusepidemia on vaikuttanut yhdistyksen tuloihin ja mitä tämä merkitsee toiminnallenne. Viime viikkoina on nähty esimerkiksi suhtautumisesta pienyritysten tilanteeseen, että ihmisiltä löytyy kyllä sympatiaa ja halua tukea toimijoita, joiden tulevaisuus on koronaviruksen vuoksi vaakalaudalla.

Lue lisää pienkeräyksestä rahankeräyslain uudistuksesta kertovasta blogistamme.

Tuemme yhdistyksiä varainhankinnassa, joten ole rohkeasti yhteydessä.
 
 
Oliko sisältö sinulle hyödyllistä?